Subota, 18. svibnja 2024.

Grad Đurđevac brine o stambenom pitanju mladih obitelji, subvencionirat će i poduzetništvo te poljoprivredu

Poticat će se poduzetnike početnike, staklenička proizvodnja, razvoj inovativnih proizvoda, startupovi, poduzetnički i kreativni inkubatori te certificiranje proizvoda, rekao je gradonačelnik Janči

- Oglas -

Izdašan program poticajnih mjera namijenjenih mladim obiteljima s djecom, poduzetnicima te poljoprivrednicama, koji će se financirati nepovratnim novčanim sredstvima iz gradskog proračunu, donijeli su gradski vijećnici na 31. sjednici đurđevačkog Gradskoga vijeća.

Subvenciju u iznosu 4000 eura mogu dobiti mlade obitelji s djecom i roditeljima mlađim od 45 godina, kao i starijim od 45 godina ako imaju maloljetnu djecu, a grade temelje novog stambenog objekta.

Također, na isto toliko mogu računati i mlade obitelji ako nastavljaju gradnju na postojećim temeljima ili dovršavaju gradnju kuće koje se nalaze u visokom roh-bau stanju duže od 10 godina.

- Oglas -

Za termo fasadu moći će dobiti 2500 eura i podnositelji stariji od 45 godina, ali moraju biti vlasnici građevinskog zemljišta ili obiteljske kuće na kojoj se ona planira. Po 1000 eura mogu dobiti i vlasnici višestambenih zgrada po stambenoj jedinici.

“U programu subvencioniranja poduzetništva planirano je 20 mjera, a obuhvaćeno je sve u poduzetništvu, od poticanje investicija u Poduzetničkim zonama, do potpora male vrijednosti za uvođenje i razvijanje turističke ponude. Prošle godine se ova mjera najviše koristila za kupnju zemljišta u poduzetničkim zonama gdje su sad velike aktivnosti, te za nabavu strojeva i opreme. Za 40 zahtjeva odobreno je 237.000 eura. Novost je da se sada jednom poduzetniku može odobriti najviše 300.000 eura”, pojasnio je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Dodao je i da će se subvencionirati i troškovi izrade projektnih prijedloga za sufinanciranje iz EU, kamatne stope, te obrazovanje i informiranje.

“Poticat će se poduzetnike početnike, staklenička proizvodnja, razvoj inovativnih proizvoda, startupovi, poduzetnički i kreativni inkubatori te certificiranje proizvoda”, rekao je Janči.

Također, sredstvima gradskog proračuna poticat će se poduzetnika za gradnju višestambenih objekata za potrebe zaposlenika, a dobro je znati da će ugostiteljima sufinancirati uređenje te opremanje ugostiteljskih objekata u cilju jačanja vizualnog identiteta Đurđevaca.

- Oglas -

“Za opstanak i razvoj poljoprivrede na đurđevačkom području u razdoblju 2024. – 2028. godine u programu je 13 mjera, koje su se prošle godine najviše koristile za nabavku strojeva i opreme, ali i u pčelarstvu. Odobren je 51 zahtjev i isplaćeno 28.000 eura”, istaknuo je gradonačelnik Janči.

Naglasio da će se potpore male vrijednosti davati i za stakleničku i/ili plasteničku proizvodnju, za podizanje novih višegodišnjih nasada, za osnivanje i proširenje matičnog stada, za umjetno osjemenjivanje goveda i krmača, ali i za rad proizvođačkih organizacija, za proizvodnju ljekovitog bilja te za držanje autohtonih pasmina domaćih životinja.

Napomenimo kako će javni poziv za dodjelu ovih potpora biti objavljen na službenoj stranici Grada Đurđevca.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti