Ponedjeljak, 5. prosinca 2022.

Izložba Pere Topljaka ‘Škrinjica sjećanja’ od petka u Galeriji ‘Ivan Sabolić’ u Peterancu

Ususret Podravskim motivima izložba donosi pregled recentnije produkcije autora, od 2000-ih godina do danas, kroz 13 radova

Preporučujemo

Otvorenje izložbe Pere Topljaka ‘Škrinjica sjećanja – u porazi za minulim običajima’ održat će se u petak, 30. rujna 2022. u 18 sati u Galeriji skulptura ‘Ivan Sabolić’ u Peterancu.

Ususret Podravskim motivima izložba donosi pregled recentnije produkcije autora, od 2000-ih godina do danas, kroz 13 radova.

Iako se tijekom dugogodišnjeg stvaralaštva uspješno okušao u slikanju na staklu te izvještio u crtačkoj maniri većina radova posljednjih godina nastaje na platnu. Platno u sebe skuplja bogatstvo osobnih doživljaja ili naslijeđenih priča iz naroda. Svakodnevica seoskog života glavna je okosnica opusa.

U posljednjim godinama primjetna je planirana namjera bilježenja ruralne arhitekture, poslova, običaja ili pratećeg ugođaja. Svijet ciglara, ugljanara, kopača, kanasa, vinogradara bilježi se nostalgičnom čeznutljivom melankolijom u bajkovitim scenografijama stvarnog svijeta i proživljenih doživljaja. Škrinjica sjećanja u introspektivnom pogledu traga za minulim običajima i čuva ih od zaborava.

Izložba ostaje otvorena do 29. listopada.

PERO TOPLJAK – PETRINA (8. 1 1948., Đurđevac) od 1956. do 1963. godine pohađa osnovnu školu kada uz pomoć nastavnika Ante Perokovića nastaju prvi crteži. U narednim godinama susreće se sa đurđevačkim slikarom i kiparom Ivanom Tomerlinom, čijim savjetima i potporom nastaju prve slike na platnu i staklu. Godine 1966. boravi u Zagrebu i posjećuje majstorsku radionicu Krste Hegedušića s kojim često kontaktira.

Potom upoznaje i Ivana Lackovića s kojim se često druži u vrijeme vojničkih dana. Po povratku slika između poljodjelskih poslova, a 1972. godine objavljuje mapu crteža suradnji s Vladimirom Crnkovićem koji uskoro objavljuje i manju monografiju. U nakladi Pučkog otvorenog učilišta iz Zagreba 1999. objavljuje monografiju slika s tekstom Božice Jelušić.

Godine 2004. u nakladi Gradske knjižnice u Đurđevcu izlazi monografija crteža s tekstom Zdravka Šabarića. U narednim godinama sve više slika i izlaže u zemlji i inozemstvu. Izlagao na više od 200 skupnih izložbi u zemlji i svijetu. Živi i radi u Đurđevcu.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti