Ponedjeljak, 17. lipnja 2024.

Kod spomen-obilježja na Kipišću prisjetili se žrtava komunističkih zločina

Cilj je prisjetiti se i odati počast svima onima koji su bez ikakvog suđenja mučki pobijeni i bačeni u jame, istaknuo je gradonačelnik Siniša Jenkač

- Oglas -

Kod spomen-obilježja na Kipišću u Možđencu u subotu je obilježen Dan sjećanja na žrtve komunističkih zločina nakon Drugog svjetskog rata.

Uz misu i komemorativnu svečanost, predstavnici Grada Novog Marofa, udruga branitelja i policije te mještani položili su vijenac i zapalili svijeće u spomen sjećanja na sve žrtve komunističkog režima.

 Spomen-obilježje na Kipišću
Spomen-obilježje na Kipišću // Foto: Grad Novi Marof

Novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač tim je povodom istaknuo kako se svake godine obilježava Dan sjećanja, na temelju odluka Gradskog vijeća Novog Marofa i same izgradnje kapelice u spomen na 600 pobijenih vojnika i civila nakon Drugog svjetskog rata.

- Oglas -

“Održavamo komemoraciju, svetu misu i sjećamo se svih poginulih. Cilj je prisjetiti se i odati počast svima onima koji su bez ikakvog suđenja mučki pobijeni i bačeni u jame, a s druge strane ukazati da svaki totalitarni režim, od nacizma, fašizma i komunizma, nije dobar i treba ga osuditi. Svaki totalitarizam koji iza sebe ostavlja ljudske žrtve treba osuditi, a u svakom slučaju, upozoriti na negativne posljedice onih koji su bili u prošlosti i oni koji se trenutno događaju u neposrednoj blizini naše države”, rekao je gradonačelnik.

 Sjećanje na žrtve kod spomen-obilježja na Kipišću
Foto: Grad Novi Marof

Komemoraciji je prisustvovao i predsjednik Udruge ratnih veterana Hrvatski domobran Novi Marof Zdravko Maltar koji je rekao kako je komunistički režim doveo do smrti otprilike 600 tadašnjih civila i vojnika koji su ubijeni u jamama u okolici Novog Marofa.

“Svake godine žrtvama odajemo počast prigodnom komemorativnom svečanošću i prisjećamo se svih onih koji su ubijeni na novomarofskom području. U našim šumama nalazi se čak devet jama u koje su bačeni zarobljenici, dok ih na području Hrvatske ima preko tisuću. Sama brojka o žrtvama govori dovoljno o tome kakvu tragediju je doživjela Hrvatska za vrijeme komunističkog režima”, poručio je Maltar.

 Sjećanje na žrtve kod spomen-obilježja na Kipišću
Foto: Grad Novi Marof
 Sjećanje na žrtve kod spomen-obilježja na Kipišću
Foto: Grad Novi Marof
 Sjećanje na žrtve kod spomen-obilježja na Kipišću
Foto: Grad Novi Marof
Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti