Srijeda, 22. ožujka 2023.

Medicinske sestre na prijemu u Županijskoj upravi povodom Međunarodnog dana sestrinstva

Glavna sestra koprivničke bolnice Ruža Evačić zahvalila je županu na čestitkama i podršci te kazala kako su na području županije registrirane 983 registrirane sestre, najviše u koprivničkoj bolnici

Preporučujemo

Povodom Međunarodnog dana sestrinstva koji se obilježava 12. svibnja u znak sjećanja na začetnicu modernog sestrinstva Florence Nightingale, župan Darko Koren održao je prijem kojemu su prisustvovali predstavnici medicinske struke.

U županijsko sjedište stigli su glavna sestra koprivničke bolnice i pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Ružu Evačić, ravnatelj koprivničke Opće bolnice Mato Devčić, glavna sestra županijskog Doma zdravlja i pomoćnica ravnateljice za sestrinstvo Biserka Zlatar, predstavnica sestara kućne njege i domova Đurđa Vizjak te ostali predstavnici medicinskih sestara i tehničara.

Župan je čestitao svim medicinskim sestrama i tehničarima, naglasivši njihov doprinos zaštiti i očuvanju našeg zdravlja, što je posebno došlo do izražaja u vrijeme pandemije koronavirusa, izvijestila je Služba ureda župana.

– Doista smo prepuni pozitivnih iskustava s vama i kroz rad našeg županijskog Stožera civilne zaštite, a ono najiskrenije što možemo reći je hvala na vašem trudu, humanosti, angažmanu i predanosti kojima pristupate svakome tko treba vašu pomoć. Svjesni smo problema u zdravstvenom sustavu, nedostatka financijskih sredstava i kadrova, a na ovo drugo nastojimo utjecati mjerama koje provodimo. Naša je zadaća da kroz obrazovni sustav podržimo školovanje novih kadrova u zdravstvu te nastojimo na svaki mogući način doprinijeti da se ti negativni procesi barem umanje. Također mnogo ulažemo u zdravstvenu infrastrukturu i u posljednjih 15-tak godina svjedočimo brojnim investicijama, no ono što je najvažnije u zdravstvu su ljudi. Doživljavamo vas kao svjetlo koje se ne smije ugasiti i od srca vam hvala na svemu – kazao je župan te dodao kako sestrinski poziv ujedinjuje sve ono najpozitivnije u ljudima.

Ravnatelj Devčić se složio sa županovima riječima da su u sustavu zdravstvu najvažniji ljudi te je dodao:

– Valja istaknuti veliki angažman bolnice na svakodnevnom poboljšanju kvalitete rada u segmentu sestrinstva, imamo 352 sestre i to je zaista ogroman ljudski kapital, ključan u budućnosti naše bolnice. Na ljudima treba raditi i ulagati u njih, a sve razine sestrinstva sudjeluju u edukacijama. Također veliko hvala svima koji su sudjelovali u borbi s pandemijom, bile su to dvije godine ekstremnih napora koje su nam donijele ogromno iskustvo, a sestrinski kadar bio je jedan od ključnih stupova. Sestra Evačić je pokrenula Kongres sestrinstva u našoj županiji i raduje nas što je to zaživjelo te vam želim mnogo uspjeha u radu i svako dobro.

Glavna sestra koprivničke bolnice Ruža Evačić zahvalila je županu na čestitkama i podršci te kazala kako su na području županije registrirane 983 registrirane sestre, najviše u koprivničkoj bolnici.

– Ustrajemo već šestu godinu u organizaciji Kongresa sestrinstva, iako smo preskočili jednu pandemijsku te smo ponosni što ima sve više zainteresiranih. Jedina smo županija koja ima svoj Kongres za medicinske sestre, a cilj nam je bio da svi mogu aktivno sudjelovati i educirati se. Educirale smo se i za vrijeme pandemije kako bismo mogle iznijeti sve krizne situacije i ponosna sam što smo dale sve od sebe da pomognemo. Ove smo godine željele Kongres približiti sestrama i pričati o nama samima, našoj motivaciji i pokretačima, pri čemu se možemo poistovjetiti s nečim što se zove nesebično davanje. Veseli nas što imamo prijavljenih već 20-tak radova i kvalitetne predavače te vas sve pozivam da nam se pridružite. Hvala ravnatelju na podršci i Županiji na pokroviteljstvu, vjerujem da ćemo i nadalje odlično surađivati – istaknula je sestra Evačić te dodala kako je otvorenje Kongresa na rasporedu 20. svibnja u 13 sati u dvorani Domoljub u Koprivnici, a predavanja će biti održana i sljedeći dan.

U svom obraćanju o važnosti uloge medicinskih sestara govorila je i pomoćnica ravnateljice za sestrinstvo u županijskom Domu zdravlja Biserka Zlatar:

– Prije svega, zahvale Županji na prijemu i podršci u našem radu. Primarna zdravstvena zaštita također je prošla niz promjena i edukacija, bilo je dinamično, no svi smo se jako zbližili i zajedno djelovali. Pokazali smo da možemo i profesionalno sve odradili. Sestrinstvo trenutno suočava s dva nova izazova – raseljenim osobama s područja Ukrajine koje trebaju zdravstvenu zaštitu te povećanim brojem pacijenata s uznapredovalim stadijima kroničnih nezaraznih bolesti. Tome ćemo se posvetiti u narednom razdoblju, a rado ćemo se odazvati i na Kongres sestrinstva.

Čestitkama povodom Međunarodnog dana sestrinstva pridružili su se i zamjenik župana Ratimir Ljubić te pročelnice Melita Ivančić i Maja Blažek.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti