Srijeda, 22. ožujka 2023.

Međunarodni je dan osoba s invaliditetom

Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana osoba s invaliditetom su transformativna rješenja za uključiv razvoj i uloga inovacija u poticanju pristupačnog i pravednog svijeta

Preporučujemo

Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava svakog 3. prosinca, a obilježavanje promoviraju Ujedinjeni narodi od 1992. s ciljem postizanja jednakosti u ostvarivanju ljudskih prava i sudjelovanju osoba s invaliditetom u društvu.

Tako se ublažavaju posljedice socijalne isključenosti, ali i senzibilizira javnost na prisutnost osoba s invaliditetom u zajednici i probleme s kojima se svakodnevno susreću.

Prema Konvenciji Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom, osobe s invaliditetom uključuju one osobe koje imaju dugotrajna tjelesna, mentalna, intelektualna ili osjetilna oštećenja koja u međudjelovanju s različitim preprekama mogu sprečavati njihovo puno i učinkovito sudjelovanje u društvu na jednakoj osnovi s ostalima.

Hrvatska je 2007. potpisala Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom te se obvezala da će poštovati njene odredbe, a među njima su i one koje se tiču prava na rad i zapošljavanje, pristupačnost, zdravlje, obrazovanje, osposobljavanje i rehabilitaciju, neovisno življenje te uključenost u zajednicu, uz osiguravanje razumne prilagodbe i bez diskriminacije.

Prema podacima Registra o osobama s invaliditetom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj živi 624.019 osoba s invaliditetom, od čega je 57 posto muškaraca i 43 posto žena, a u ukupnom stanovništvu Hrvatske osobe s invaliditetom čine 16 posto stanovnika.

Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana osoba s invaliditetom su transformativna rješenja za uključiv razvoj i uloga inovacija u poticanju pristupačnog i pravednog svijeta.

Uključivanje osoba s invaliditetom ključni je uvjet za poštivanje ljudskih prava, održivi razvoj te mir i sigurnost. Predanost ostvarivanju prava osoba s invaliditetom nije samo pitanje pravde, već i ulaganje u zajedničku budućnost, poručili su iz HZJZ-a.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti