Subota, 18. svibnja 2024.

Novi predsjednik Močila Vedran Bači otkrio je ambiciozne planove ‘diva iz predgrađa’

Predsjednik Močila posebno je ponosan na rad s djecom u klubu. Ponajprije zbog njih nada se da će ubrzo biti značajnih ulaganja u nogometne terene i svlačionice, ali i da će se postaviti reflektori

- Oglas -

Nogometni klub Močile, član Druge ŽNL koprivničko-križevačke, nakon ostavki predsjednika i trenera prije nekoliko mjeseci, dobilo je novo vodstvo. Vedran Bači izabran je za novog predsjednika, a Vedran Vedriš za trenera.

– Za klub je vrlo važno da su bivši predsjednik i trener ostali i dalje uz NK Močile, Zvonimir Markač kao navijač, a Goran Ogrizović kao trener najstarije selekcije u školi nogometa. Klub je u prethodnih nekoliko godina ostvario odlične rezultate, iz najniže lige došao je u Drugu ŽNL, te pokrenuo školu nogometa, i to u vrijeme kada drugi županijski klubovi gase svoje omladinske pogone. Zvone i Gogo u tom razvoju imaju ogromnu ulogu – govori Bači.

Vratar i kapetan Filip Kodrić slavi naslov prvaka s Močilama

- Oglas -

Prvi i najvažniji potez novog vodstva kluba, dodaje, bio je upravo izbor trenera.

– Vedriš je trener s B licencom, nevjerojatne energije, izrazito posvećen svojem poslu, a isto traži i od svojih igrača. Upravo je maksimalna posvećenost igrača treninzima ono što želimo vidjeti u Močilama – ističe predsjednik.

Drugi dio sezone nije ni počeo, upitno je hoće li se uopće nastaviti prvenstvo. Postoje razne opcije što bi se moglo dogoditi. Treba li se igrati pa makar i u ljeti, poništiti prvenstvo ili proglasiti pobjednike i gubitnike prema postojećem stanju na ljestvici?

– Smatram da se treba igrati ako ikako bude moguće, jer se igrači i navijači predugo odmaraju, i svi su željni nogometa. Cijelu polusezonu će biti gotovo nemoguće odraditi pa predlažem da se odigraju jednokružne lige za prvaka i liga za ostanak s po sedam klubova, što bi bilo vrlo atraktivno i za gledatelje – smatra Bači.

Veznjak NK Močila Denis Šteingel na utakmici

- Oglas -

Močile su nakon prvog dijela sezone na petom mjestu prvenstvene ljestvice s 20 osvojenih bodova, 12 manje od vodeće Sloge iz Koprivničkog Ivanca. U klubu je bilo određenih igračkih promjena u zimskom prijelaznom roku.

– Najveće pojačanje kluba je svakako Domagoj Hlevnjak koji je došao iz Tehnike Koprivnice i na prijateljskim utakmicama pokazao je o kakvom se igraču radi. Klubu su se također pridružili ofenzivni veznjak Igor Čiković, bivši igrač Tehnike koji je zadnjih nekoliko godina igrao KC ligu, lijevi bočni Igor Šikljan iz Ferdinandovca, napadač Din Čočaj iz Plitvice Selnik, mladi napadač Luka Sinjerec iz Slavena Belupa te Matija Vedriš iz Novigrada Podravskog. Iz kluba je, nažalost, otišao jedan od ponajboljih igrača Mario Kovaček, koji je uvijek davao sve od sebe na terenu za Močile – otkrio je predsjednik.

Što se tiče infrastrukture, kakva je tu situacija? Što se radilo posljednjih mjeseci, a što se planira raditi?

– Klub je u proteklom periodu napravio veliki napredak u kvaliteti nogometa i radu s djecom i sad je vrijeme da se krene s ulaganjem u infrastrukturu. Smatram da su poboljšanje kvalitete terena i pratećih objekata ključni za daljnji razvoj kluba. Dobar teren značajno pridonosi kvaliteti igre. Čim je malo zatoplilo odradili smo nekoliko radnih akcija, posijali travu i rezultati su vrlo brzo vidljivi i jedva čekam da naši igrači zaigraju na novom travnjaku. Pokrenute su aktivnosti na postavljanju reflektora koji su vrlo bitni za održavanje treninga. Također, u idućih nekoliko mjeseci krenut ćemo s rekonstrukcijom prostorija kluba i svlačionica koje su posebno važne za djecu koja treniraju u našoj školi. Planiramo postaviti i umjetnu travu na malom pomoćnom igralištu, koje je vrlo važno za razvoj škole nogometa. Grad Koprivnica je prepoznao NK Močile kao nositelja sportske aktivnosti u dijelu grada ‘preko pruge’ te se aktivno uključio u naše projekte. Nadam se da će s vremenom ulaganja u naš klub biti sve značajnija, kako Grada, tako i privrednih subjekata, jer Močile zaslužuju kvalitetan nogomet, a njega ne može biti bez adekvatne infrastrukture – naglasio je Bači.

Djeca na treningu škole nogometa u Močilama

Škola nogometa, dakle, iznimno je važna u Močilama i na tom polju jako se napredovalo.

– Iako škola nogometa NK Močila postoji tek dvije godine, okupili smo 80-ak djece te oformili pet natjecateljskih ekipa. S djecom rade četiri licencirana trenera. Nekoliko igrača smo već poslali put Slavena Belupa na što sam posebno ponosan. Kao i većina drugih županijskih klubova koji rade s djecom, imamo problem da u nekim kategorijama nemamo dovoljno igrača i onda ta djeca treniraju i igraju sa značajno mlađima ili starijima, a niti jedno nije adekvatno za razvoj igrača. Suradnja s Tehnikom i Miklinovcem korak je prema rješenju tog problema te vjerujem da će rezultirati većom kvalitetom kako naše, tako i njihovih škola nogometa. Na gradskom stadionu jedva da ima mjesta za svu djecu koja treniraju u Slavenu Belupu pa bi naša djeca trenirala i igrala na terenima u Močilama i Miklinovcu, a Tehnika bi kao klub koji se natječe u višem rangu natjecanja dao mogućnost natjecanja u regionalnim ligama. Pritom se ponovo vraćamo na infrastrukturu oba igrališta u koju treba ulagati, kako bi djeca imala adekvatne uvjete za trening. Nadam se da će kvalitetu ovog projekta prepoznati i drugi klubovi s područja grada i okolice, zajedno možemo napraviti puno više – rekao je Bači.

Novo vodstvo kluba ima i nove ciljeve, kako kratkoročne, tako i dugoročne.

– Cilj NK Močila je svakako ulazak u Prvu ŽNL, koji planiramo ostvariti s postojećim igračima. Smatram da naša momčad ima kvalitetu za viši rang. Ako ćemo dovoditi nove igrače, to će biti dečki koji mogu i vole trenirati. Močile u budućnosti vidim kao stabilnog člana Prve ŽNL, složnu momčad koju čine domaći igrači, klub koji iz vlastite škole nogometa, ili zajedničke s drugim klubovima, svake godine dobiva nove igrače – jasan je predsjednik Bači.

Napadač NK Močila Igor Čani na utakmici

Močile ima iznimno brojnu publiku, klub je aktivan i na društvenim mrežama, zastupljen u medijima. Lijepa je to priča…

– Navijači su srce Močila. Ponovo treba naglasiti da se prava priča ne stvara preko noći, a naša priča traje već duže vrijeme. NK Močile, ‘div iz predgrađa’, danas nešto znači ljudima koji žive ‘preko pruge’, ali nas prati i sve više navijača iz ostalih dijelova Koprivnice i okolice. Zbog njih imamo obavezu nastaviti razvijati klub na svim područjima. Facebook je vrlo popularan i jednostavan način komunikacije, preko kojega ćemo i dalje nastaviti prikazivati aktualna događanja u klubu. Navijači su odlično prihvatili našu Facebook stranicu, koja svakodnevno ima sve više pratitelja – nastavlja Bači.

Hostesa NK Močila Lea Bojanović

Javnost uvijek zanima financiranje kluba.

– Pomoć koju dobivamo od Zajednice sportskih udruga je dovoljna za normalno funkcioniranje kluba i škole nogometa i na tome smo im svakako zahvalni. Ono što očekujemo od Grada Koprivnice su značajnija ulaganja u infrastrukturu. Svako selo u Austriji ima prekrasni teren, pomoćno igralište s umjetnom travom, reflektore, objekt s restoranom. Takav izgled zaslužuje i NK Močile. Nadam se da ćemo od Grada dobiti podršku da tu viziju vrlo brzo i ostvarimo – otvoreno govori predsjednik, koji još uvijek i igra za prvu momčad.

– Volim trenirati pa me seniorski nogomet privlači više od veteranskog koji se uglavnom svodi samo na utakmice. Nasreću, ozljede me uglavnom zaobilaze, ali imam 40 godina pa je rizik sve veći. Ako ću se dobro osjećati, možda odigram još jednu sezonu za Močile, ali veterani su ipak realnija opcija. Završio sam trenersku C licencu, kada završim sa seniorskim nogometom planiram se posvetiti trenerskom pozivu – rekao je Bači.

Brojna publika na utakmici u Močilama

Njegova igračka karijera iznimno je bogata za amaterske okvire.

– Karijeru sam započeo u Omladinac Slogi iz Herešina, u jakoj Trećoj HNL, i tamo sam odigrao nekoliko uspješnih sezona. Za seniorsku momčad sam debitirao 1997. godine, s nepunih 17 godina, i to protiv Drnja. Ta utakmica mi je ostala u lijepom sjećanju jer sam uspio zabiti dva gola. Za momčad su tada igrali igrači poput Mikulaja, Blaškovića, Kišičeka, Fonjaka, Čmelješevića, puno se treniralo i zaista sam imao od koga učiti. Tijekom karijere sam igrao za juniore Slavena Belupa i zagrebačke Lokomotive, u seniorima za Koprivničke Brege, Đelekovec, austrijski Schahendorf, Drnje, Molve, Ivanec, Kunovec, Torčec te naravno Močile. Posebno bih istaknuo premoćno osvajanje Prve ŽNL s Osvitom iz Đelekovca 2004. godine te dva naslova s Močilama, osvajanje Druge ŽNL 2010. godine te osvajanje Treće ŽNL 2018. godine – govori Bači.

Tko je Vedran Bači privatno, znamo da je i pravi šahovski majstor.

– Završio sam ekonomski fakultet i postdiplomski studij iz Upravljanja izvozom, radim u Belupu kao pomoćnik direktora izvoza. Često putujem u Sarajevu gdje sam živio i radio četiri godine. Sve ostalo vrijeme koje preostane nakon posla i nogometa provodim s obitelji, suprugom Nikolinom i tri sina, Martinom, Pavlom i Ivanom. Šah već duže vremena ne igram. Ranije sam nekoliko puta bio prvak naše županije i uspješno nastupao na turnirima, ali šah zahtijeva puno vremena pa sam se odlučio fokusirati na nogomet – zaključio je predsjednik NK Močila.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti