Petak, 19. kolovoza 2022.

Održan koncert Zagrebačkih solista povodom Dana grada Koprivnice

Za ovu prigodu ansambl je uz svoj klasični program uvrstio filmsku glazbu kojom se domaćoj publici predstavio koprivnički skladatelj Dalibor Grubačević

Preporučujemo

U četvrtak, 4. studenoga povodom obilježavanja 665. rođendana grada Koprivnice u dvorani Domoljub gostovali su Zagrebački solisti, renomirani hrvatski ansambl klasične glazbe.

Zagrebački solisti osnovani su daleke 1953. godine i od tada održavaju kvalitetu muziciranja na zavidnoj razini, a koju redovito prezentiraju na prestižnim svjetskim pozornicama. Od 2012. Ansambl nastupa uz glasovitog violinista Sretena Krstića kao svojeg koncertmajstora.

Za ovu prigodu ansambl je uz svoj klasični program uvrstio filmsku glazbu kojom se domaćoj publici predstavio koprivnički skladatelj Dalibor Grubačević.

Mogli smo čuti neke od tema iz filmova Duh u močvari, Album te filma Zajedno, a isto tako poznatu temu Gabrijelova oboa iz filma Misija te temu iz filma Schindlerova lista u maestralnoj izvedbi koncert majstora Sretena Krstića.

Koncert se nastavio praizvedbom skladbe Csárdás suite (Čardaš suita) koju je Dalibor Grubačević posvetio upravo Zagrebačkim solistima i Gradu Koprivnici povodom njenog rođendana.

Zagrebački solisti
Publika je uživala u izvedbama vrhunskih glazbenika // Foto: Krsto Jakupek

U nastavku programa slijedila je Sonata za violinu u g-molu Giuzeppea Tartinija uz virtuoznu dionicu violinista Krunoslava Marića.

Virtuoznost u njegovoj interpretaciji podcrtava blistavost ornamentima bogatog stilskog jezika, a s druge strane ultimativnosti koncertnog načela. Komplementarnost stalnog komornog dijalogizirajućeg sloga s ansamblom, gradi i razvija ostvarujući interpretaciju stalne tenzije koja intrigira i ne ostavlja slušatelja ravnodušnim.
Koncert je zatvorila Simfonija u d- molu Luigia Boccherinia talijanskog skladatelja klasične komorne glazbe. Bio je pravi užitak slušati i gledati s koliko su muzikalnosti, virtuoznosti, radosti i međusobnog sklada interpretiraju to djelo.

I ovim koncertom pred Zagrebačke soliste postavljeni su prije svega visoki tehnički zahtjevi koje su svi članovi besprijekorno svladali ostvarivši upečatljive izvedbe u velikome rasponu dinamičkih vrijednosti pa je tako i ovaj koncert Zagrebačkih solista pokazao sve odlike njihovoga komornog muziciranja.

- Advertisement -

Najnovije objave