Četvrtak, 29. rujna 2022.

Otvarali grobove i pokojnicima skidali i krali pozlaćene zube i zlatni nakit

Ukupno materijalna šteta pričinjena navedenim kaznenim djelima iznosi nekoliko desetaka tisuća kuna, a nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenih je podneseno posebno izvješće nadležnim državnim odvjetništvima

Preporučujemo

U noćnim satima, 27. siječnja, dvojicu mladića koji su u garaži stambene zgrade u Ulici Hrvatskog proljeća demontirali bakrene klupice uočili su stanari, a policajci iz Dubrave su ih u bijegu sustigli i uhitili.

Kako je priopćila Policijska uprava zagrebačka, od tog događaja započinje kriminalističko istraživanje kroz koje se potvrdila sumnja u njihovo protupravno ponašanje zajedno s još dvojicom njihovih vršnjaka.

Naime, sumnja kako su 20-godišnjak, 21-godišnjak i 22-godišnjak tijekom rujna 2021. u noćnim satima, s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi te u prethodnom dogovoru, na gradskom groblju Miroševac uporabom tjelesne snage pomaknuli nadgrobnu ploču, da bi potom 20-godišnjak i 21-godišnjak ušli u unutrašnjost grobnice, gdje su uporabom tjelesne snage nasilno otvorili lijes, dok se 22-godišnjak nalazio pored grobnice.

Potom su, sumnja se, 20-godišnjak i 21-godišnjak, s pokojnika ukrali nakit te su s čeljusti skinuli dva pozlaćena zuba, a potom uz pomoć 22-godišnjaka na isti način vratili nadgrobnu ploču u prethodni položaj.

Osumnjičeni trojac tada odlazi i do drugog grobnog mjesta, a zatim zajedno, na identičan način pomiču nadgrobnu ploču, nakon čega dvojica mlađih ne uspijevaju nasilno otvoriti lijes pa odustaju i nadgrobnu ploču vraćaju na mjesto. Ukradeno zlato, sumnja se, prodali su u zlatarnicama na području Zagreba dok su novac međusobno podijelili.

Također, sumnja se da su u listopadu 2021. u noćnim satima sva četvorica na istom gradskom groblju, s istim ciljem i prema prethodnom dogovoru, došli do još četiri grobna mjesta, kojima su uporabom tjelesne snage otvorili gornje nadgrobne ploče, da bi potom 20-godišnjak i 21-godišnjak ušli u grobnice te uporabom tjelesne snage nasilno pokušali otvoriti ljesove, no u tome nisu uspjeli. Nakon neuspjelog pokušaja nasilnog otvaranja lijesova pokojnika, zajedno su vratili nadgrobne ploče u njihov početni položaj u namjeri prikrivanja počinjena kaznenog djela, stoji u policijskom priopćenju.

Osim navedenog, sumnja se da su 5. rujna 20-godišnjak i 22-godišnjak na tom istom gradskom groblju ukrali torbicu koju je oštećena odložila na grobnom mjestu, a u kojoj se nalazio novac u iznosu od više desetaka tisuća kuna, mobitel, dokumenti te novčanik u kojem se nalazilo nekoliko tisuća kuna. Njih dvojica su se udaljila od oštećene, ukrala novac iz novčanika, odbacila torbicu između grobnih mjesta i udaljili se u nepoznato.

Nedugo zatim, policajci su pronašli odbačenu torbicu koju su vratili oštećenoj zajedno s novcem koji se u njoj nalazio, dokumentima i mobitelom.

Tri dana kasnije, 8. rujna 2021., najmlađi od četvorice, ponovo na groblju s ciljem protupravnog prisvajanja tuđe pokretne stvari koristi nepažnju građanina kojem je, sumnja se, ukrao torbe s novcem, mobitelom i dokumentima.

Osumnjičeni 20-godišnjak i 22-godišnjak su i između 25. i 31. prosinca 2021., na gradskom groblju Miroševac, tjelesnom snagom nasilno odvojili od grobnog mjesta gipsanu vazu te se s istom dali u bijeg.

Također, sumnja se da su uz počinjena kaznena djela na području groblja, sva četvorica po prethodnom dogovoru, s istim ciljem ostvarivanja nepripadajuće imovinske koristi, od sredine kolovoza 2021. do 27. siječnja 2022. na području Dubrave, po dolasku do objekata trgovačkih društava, crkve, garaže stambenih zgrada kao i ustanove za odgoj i čuvanje predškolske djece počinili nekoliko imovinskih kaznenih djela.

Na sam Badnjak, 20-godišnjak, 22-godišnjak i 23-godišnjak, došli su do ustanove za odgoj i čuvanje predškolske djece na području Dubrave, da bi potom uporabom tjelesne snage istrgnuli iz zida četiri bakrene cijevi za slivne vode, kao i jednu vjetar lajsnu, nakon čega su se dali u bijeg.

Isto tako, sumnja se, da su 11. kolovoza 2021., 21-godišnjak i 23-godišnjak podesnim alatom provalili u kiosk i iz njega ukrali duhanske proizvode. I u ovoj godini, sumnja se, da su 20-godišnjak i 21-godišnjak 17. siječnja počinili kazneno djelo teške krađe na štetu poduzeća tako da su podesnim alatom nasilno otvorili kontejner te ukrali bakrene instalacijske materijale.

U nastavku, 20-godišnjak, 22-godišnjak i 23-godišnjak, sumnja se, isto u siječnju 2022., došli su do crkve na području Dubrave gdje su podesnim alatom i uporabom tjelesne snage skinuli šest metara bakrenih cijevi. U njihovoj namjeri protupravnog prisvajanja spriječio ih je iznenadni dolazak građana, zbog čega su se dali u bijeg ništa ne ukravši, stoji u policijskom izvješću.

Ukupno materijalna šteta pričinjena navedenim kaznenim djelima iznosi nekoliko desetaka tisuća kuna, a nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenih je podneseno posebno izvješće nadležnim državnim odvjetništvima.

- Advertisement -

Najnovije objave