Ponedjeljak, 30. siječnja 2023.

Prije 16 godina preminula je novinarka Ana Rukavina

"Sve moje želje zapravo stanu u dvije riječi, želim život, napisala je prije 16 godina Ana Rukavina.

Preporučujemo

Na današnji dan 2006., preminula je mlada novinarka Ana Rukavina koja je tada imala samo 29 godina.

Ana je u Zagrebu završila osnovnu školu i Centar za kulturu u Križanićevoj ulici. Studirala je novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti gdje je diplomirala 2001., a iduće godine je počela raditi u gradskoj rubrici Vjesnika.

U bolnici je završila 2005. te joj je dijagnosticirana leukemija. Na odjelu za transplantaciju koštane srži na zagrebačkom Rebru liječila se šest mjeseci te se počela oporavljati, ali bolest se vratila

Sredinom 2005. godine završila je u bolnici s dijagnozom leukemije. Liječila se šest mjeseci na Odjelu za transplantaciju koštane srži na KBC-u na Rebru i počela se oporavljati, no u listopadu 2006. bolest se vratila.

“Sve moje želje zapravo stanu u dvije riječi, želim život, napisala je prije 16 godina Ana Rukavina.

U dirljivom pismu koje se ubrzo proširilo po medijima molila je za pomoć u liječenju od leukemije te željela usmjeriti pozornost javnosti na nedostatak donora koštane srži i na potrebu osnivanja banke matičnih stanica iz pupkovine.

Anina želja bila je proširiti Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica i osnivanje Banke matičnih stanica krvi iz pupkovine. Cilj je i ostvarila – pokrenuta je Zaklada Ana Rukavina.

Ustrajnim radom i zalaganjem Zaklade omogućeno je proširenje Hrvatskog registra dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica te osnivanje javne Banke krvi iz pupkovine Ana Rukavina u sklopu KBC-a Zagreb, čime je dosad transplantaciju za spas života dobilo 159 osoba.

Povodom tužne godišnjice Anina majka Marija objavila je dirljivu poruku na stranicama Zaklade Ana Rukavina.

“Prošlo je 16 godina otkako više nisi s nama. Toga nedjeljnog jutra, iako željna života, hrabra i smiona, tvoje tijelo poželjelo se odmoriti od napornog puta koji si prolazila. Tvoje su nas riječi potakle da krenemo ispunjavati tvoju viziju te smo danas, zahvaljujući tvojoj želji, dali nadu za spas čak 159 života.

Razvoj Hrvatskoga registra dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica te osnivanje javne Banke krvi iz pupkovine Ana Rukavina bez tvoje ideje ne bi bili toliko uspješni da nije bilo tebe! Zato te se prisjećamo na današnji dan jer si svojom snagom pokrenula lavinu dobrih djela i pružila bolesnima šansu za život koja prije nije bila moguća.

Hvala ti Ana što si pokrenula svijet dobrote kakav Hrvatska prije tebe nije poznavala. Bit ćeš zauvijek u našim srcima i mislima

Počivala u miru”, stoji na stranicama Zaklade Ana Rukavina.

Svake godine Zaklada organizira humanitarnu akciju ‘Želim život’, a tako će biti i ove. U pripremi je koncert koji će se održati u subotu, 17. prosinca, s početkom u 20.15 sati na Novoj TV. Severina, Gibonni i Prljavo kazalište će svojim pjesmama proširiti predbožićnu čaroliju te u doba darivanja i veselja ugrijati srca gledatelja.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti