Srijeda, 6. srpnja 2022.

Prije godinu dana počelo cijepljenje protiv covida u Hrvatskoj

Sa 55,48 posto cijepljenih zaostajemo za zemljama EU gdje je cijepljeno 72,2 posto stanovništva, dok za zemljama s najvećim cijepnim obuhvatom zaostajemo i 30 posto, istaknula je zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin.

Preporučujemo

Prije točno godinu dana u Hrvatskoj je službeno krenulo cijepljenje protiv covida-19, prva je cjepivo primila 81-godišnja štićenica zagrebačkog Doma za starije osobe, a do danas je cijepljeno 55,48 posto stanovništva, odnosno 66,12 posto odraslih stanovnika, podaci su Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Do danas je utrošeno 4.647.360 doza cjepiva od četiri proizvođača. Najveći obuhvat cijepljenih je postignut u Zagrebu – prvom dozom je cijepljeno 65 posto stanovništva, odnosno 77,7 posto odraslih, a drugom dozom 60,4 posto ukupnog stanovništva, odnosno 72,4 posto odraslih Zagrepčana.

Sa 55,48 posto cijepljenih zaostajemo za zemljama EU gdje je cijepljeno 72,2 posto stanovništva, dok za zemljama s najvećim cijepnim obuhvatom zaostajemo i 30 posto, istaknula je u ponedjeljak zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin.

“Ipak, kada oni koji se još nisu odlučili cijepiti odlučuju o tome bi li se cijepili ili ne, uzor mogu tražiti u našim sugrađanima koji su se cijepili, a kojih je više od 2,2 milijuna. Iako zaostajemo za Europom i među nama prevladavaju oni koji su se odlučili za cijepljenje. To su naši susjedi, prijatelji i članovi obitelji. Cijepili su se, boljela ih je ruka dana ili dva, možda ih je boljela glava ili su imali povišenu temperaturu, no to je prošlo, a sada se mogu ipak sigurnije i jednostavnije kretati i sudjelovati u društvenom životu”, ističe Pavić Šimetin.

Kaže i kako mnogi građani odgađaju cijepljenje zbog različitih bolesti, što je pogrešno, jer su one dodatni razlog da se netko odmah cijepi, budući da covid-19 kod bolesnih osoba ima puno teži tijek i češću smrtnost nego kod zdravih.

- Advertisement -

Najnovije objave