Nedjelja, 25. veljače 2024.

Sin preminule štićenice koprivničkog Doma za starije i nemoćne: majci su donijeli virus u sobu

Svi štićenici stacionarnog dijela bili su pozitivni, preseljeni su na liječenje u koprivničku bolnicu

- Oglas -

Koprivnica je jedno od žarišta proboja koronavirusa u domove za starije. Do sada je umrlo 11 štićenika, a epidemiolozi procjenjuju da se zaraza ondje neće smiriti još najmanje dva tjedna, donosi HRT.

Gospodin čija je majka jedna od preminulih tužan je i ogorčen. Bila je štićenica koprivničkog Doma za starije i nemoćne i umrla je od koronavirusa. Posljednji put vidjeli su se krajem veljače jer posjeti nisu bili dopušteni.

“Za zaposlenike to nije vrijedilo, oni su normalno hodali okolo i mojoj majci u sobu donijeli virus i od toga je umrla. Pozivam i Državno odvjetništvo da se uključi jer je zbog nemara umrlo više ljudi, među njima i moja majka”, rekao je gospodin.

- Oglas -

Kada se zaraza prvi put pojavila u Domu, kod dvoje zaposlenika i jedne štićenice, izolirani su kontakti i činilo se da je sve pod kontrolom. Ali onda je uslijedio šok.

“21. smo dobili prvu oboljelu osobu koja nije bila među poznatim kontaktima i onda smo se definitivno zabrinuli”, kaže dr. Draženka Vadla, glavna epidemiologinja u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Svi štićenici stacionarnog dijela bili su pozitivni, preseljeni su na liječenje u koprivničku bolnicu. Za sve ostale u Domu ni tada nije određena karantena.

“Na žalost, u domu koji ima 100 zaposlenika i 270 štićenika apsolutno nije bilo izvedivo da se unutar doma tako nešto napravi i još jedan je razlog, da je ravnateljica koja je poznala  situaciju rekla da su zaposlenici u domu mnogobrojne ženske osobe i samohrane majke i mnogi drugi problemi da bi se to sa zaposlenicima moglo izvesti”, rekla je Vadla.

Kad se nakon nekoliko dana koronavirus u trećem navratu opet rasplamsao u domu, ravnateljica je, kažu u županiji, povukla moralni potez i odstupila s dužnosti te otišla u mirovinu. No nakon svega, za sporni dom, poručuju nadležni – karantena i dalje nije opcija.

- Oglas -

– To znači da se zatvori dom kao da smo brod na pučini, nitko unutra, nitko van, osim onih koji su teško bolesni, pa se onda premještaju u bolnicu iz jednog prostog razloga što je nemoguće izvesti, 400 ljudi je u pitanju, ističe Valda.

Preporuke epidemiologa, s obzirom na treći val proboja virusa u koprivničkom domu, nisu urodile plodom.

Hoće li ove sadašnje mjere dati rezultata vidjet će se tek sredinom lipnja.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti