Subota, 18. svibnja 2024.

Sveučilište Sjever predstavilo novi europski projekt ‘eRadio za drugu šansu’

Inkluzivni je to projekt koji nastoji razviti potencijale medija zajednice za društveno uključivanje kroz osnaživanje kapaciteta studenata i nastavnika na Sveučilištu Sjever i povećanu kvalitetu medijskih sadržaja studentskog internetskog radija Pressedana, povećanje vidljivosti ranjive skupine povratnica i povratnika s odsluženja kazne zatvora u društvu te doprinijeti povećanju jednakih mogućnosti na tržištu rada i njihovoj reintegraciji u zajednicu, pojasnili su sa Sjevera

- Oglas -

Novi samostalni projekt Sveučilišta Sjever UP.02.1.1.10.0036 “eRadio za drugu šansu” predstavljen je u ponedjeljak na konferenciji za medije koja je održana putem Google Meet platforme.

Projekt “eRadio za drugu šansu”, čija je realizacija započela u listopadu ove godine i traje do kraja 2021. godine, prvi je projekt Sveučilišta Sjever koji se provodi u okviru poziva Mediji zajednice – potpora socijalnom uključivanju putem medija, faza I, a sufinancira ga Europska unija iz sredstava Europskog socijalnog fonda.

“Inkluzivni je to projekt koji nastoji razviti potencijale medija zajednice za društveno uključivanje kroz osnaživanje kapaciteta studenata i nastavnika na Sveučilištu Sjever i povećanu kvalitetu medijskih sadržaja studentskog internetskog radija Pressedana, povećanje vidljivosti ranjive skupine povratnica i povratnika s odsluženja kazne zatvora u društvu te doprinijeti povećanju jednakih mogućnosti na tržištu rada i njihovoj reintegraciji u zajednicu”, pojasnili su sa Sjevera.

- Oglas -
Sveučilište Sjever // Foto: Luka Krušec / LuMedia
Sveučilište Sjever // Foto: Luka Krušec / LuMedia

Konferenciju za medije otvorio je prorektor Sveučilišnog centra Koprivnica prof. dr. sc. Mario Tomiša.

“Drago mi je kako vam mogu reći da je Sveučilište Sjever jedina javna visokoškolska ustanova koja se kao samostalni nositelj projekta javlja u ovom području, a ovaj je inkluzivni projekt po svom sadržaju jedinstven kako u okviru poziva Mediji zajednice, tako i u okviru digitalnih tehnologija i doprinosu uspostave društva znanja”, istaknuo je Tomiša.

I prorektorica za znanstveno-umjetnički rad i međunarodnu suradnju izv. prof. dr. sc. Anica Hunjet naglasila je važnost i vrijednost ovog projekta.

“Projekt ‘eRadio za drugu šansu’ samostalni je projekt Sveučilišta Sjever, čija je ukupna vrijednost bespovratnih sredstava 644.502,46 kuna, od kojih je 547.627,09 kuna ili 85 posto osigurano iz Europskog socijalnog fonda i 96.675,37 kuna, odnosno 15 posto iz državnog proračuna te potpada u takozvane ‘de minimis potpore’. Ovaj inkluzivni projekt kreiran je u sinergiji sa znanstveno-istraživačkim temama ‘Transformacijski potencijali radija u resocijalizaciji zatvorenika’ i ‘Transformacija medija i transformativni učinci komunikacije’ u okviru znanstveno-istraživačke strategije Sveučilišta Sjever i doktorskog studija Mediji i komunikacija”, kazala je prorektorica A. Hunjet.

Pročelnica odjela za komunikologiju, medije i novinarstvo izv. prof. dr. sc. Gordana Tkalec, pak, ponosno je istaknula kako je kvaliteta i inovativnost na Sveučilištu Sjever i ovoga puta prepoznata i potvrđena prihvaćanjem ovog projekta.

- Oglas -

“Uz dio nastavnika, naši studenti – novinari internetskog studentskog radija Pressedana čine većinu članova ciljne skupine projekta. Ovaj projekt svakako će pridonijeti razvijanju kompetencije studenata za cjeloživotno učenje u promicanju i primjeni poželjnih obrazaca tolerancije i socijalne inkluzije u budućem medijskom djelovanju te dodatno osnažiti pozicioniranje Sveučilišta Sjever”, rekla je pročelnica G. Tkalec.

Voditeljica projekta doc. dr. sc. Želja Bagarić dodatno je pojasnila elemente, svrhu, cilj i aktivnosti koje se provode u okviru projekta te naglasila kako će bespovratna sredstva za sufinanciranje ovog projekta osigurati i opremanje radijskog studija koji će ostati u vlasništvu studentskog radija.

“Radionice i studijski posjeti omogućit će kvalitetnije medijsko izvještavanje o ranjivoj skupini te osnažiti potporu medija zajednice društvenom uključivanju, u skladu s ostvarenjem svrhe i ciljeva projekta i poziva. Također, osuvremenjivanjem i opremanjem radijskog studija, osigurat će se kvalitetno odvijanje radijskog programa. Predviđena je proizvodnja i premijerna objava ukupno 70 radijskih emisija internetskog radija Pressedana u trajanju od minimalno 15 minuta govornog sadržaja. Novoproizvedeni audio sadržaji istaknut će važnost uloge medija zajednice i radijskih programa u kontekstu reintegracije i društvenog uključivanja ranjivih skupina”, naglasila je voditeljica projekta.

Osim predstavnika medija, na konferenciji su sudjelovali i predstavnici državnih i javnih institucija, predstavnici institucija civilnog društva, članovi projektnog tima, nastavnici, studenti, kao i ostala zainteresirana javnost.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti