Ponedjeljak, 17. lipnja 2024.

Virovska prkačijada ispunila sva očekivanja organizatora i brojnih posjetitelja, a pripreme za jubilarno 10. izdanje već su počele

Pitoreskno podravsko mjesto Virje ponovno je, barem na nekoliko dana, od 17. do 19. svibnja, postalo najslađe mjesto u Hrvatskoj, ali i u Europi, ako sudimo po tome da je Virovska prkačijada zapravo prvi europski festival malih tradicijskih kolača

- Oglas -

Pitoreskno podravsko mjesto Virje ponovno je, barem na nekoliko dana, od 17. do 19. svibnja, postalo najslađe mjesto u Hrvatskoj, ali i u Europi, ako sudimo po tome da je Virovska prkačijada zapravo prvi europski festival malih tradicijskih kolača.

Glavni organizator manifestacije je Općina Virje, pokrovitelji su bili Koprivničko-križevačka županija, Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije, Hrvatski kuharski savez, Taste of peace i Kuhari bez granica, tvrtke Podravka i Dergez, a suorganizatori su bili Turistička zajednica područja Središnja Podravina, Društvo žena Virje, Osnovna škola prof. Franje Viktora Šignjara Virje i Dječji vrtić Zrno Virje.

Darko Koren, župan Koprivničko-križevačke županije
Darko Koren, župan Koprivničko-križevačke županije // Foto: Krešo Puklavec

Župan Darko Koren je naglasio kako Koprivničko-križevačka županija podržava Prkačijadu u velikoj mjeri svih ovih godina baš zato što je dobro osmišljena, autentična i kakva priliči ovom prostoru gdje se i održava.

- Oglas -

– Ono što mogu istaknuti je to da su mnogi to prepoznali, to se vidi i po broju pokrovitelja i suorganizatora. Manifestaciju podržavamo od prvog dana i u nju je uloženo puno truda i ovo je još jedan pokazatelj odlične suradnje koje imamo s Općinom Virje i drugim partnerima. Virovska prkačijada u neku ruku prilika je da profitiramo na bogatstvu naše tradicije – poručio je župan Koren, koji je i službeno otvorio ovogodišnju Virovsku prkačijadu.

– Činjenica je da je to međunarodni projekt i to nam govori da je ideja potpuno uspjela. Prkačijada je zauzela visoko mjesto na ljestvici turističkih i gastronomskih priredbi na širem prostoru i može se brendirati kao autentičan sadržaj ovog kraja – dodao je župan Koren.

Darko Koren, Dražen Đurišević, Mirko Perok, Ljiljana Šapina i Melita Ivančić
Darko Koren, Dražen Đurišević, Mirko Perok, Ljiljana Šapina i Melita Ivančić // Foto: Krešo Puklavec

Osim što se Virje i Podravina sa svojom slastičarskom baštinom predstavljaju svijetu, Virovska prkačijada iz godine u godinu nudi svjetskim slastičarima da tradicijske slastice svojih zemalja predstave posjetiteljima kojih je ove godine bilo nekoliko tisuća.

Procjenjuje se da je pod velikim šatorima u središtu Virja na svakome od događanja bilo oko 1000 posjetitelja, a da je svih dana manifestacije bilo njih barem 5000, poručili su organizatori, dodavši da ih osim velikog broja posjetitelja još više veseli njihova struktura jer ih je doista bilo iz svih krajeva.

Posjetitelji su, osim izvornih podravskih prkača koje su pripremile članice čak 29 udruga i društava žena koje su sudjelovale u natjecateljskom dijelu devete Virovske prkačijade, mogli uživati u slasticama iz Istre, Dalmacije, ali i susjedne Mađarske te Bosne i Hercegovine.

- Oglas -
Brojni posjetitelji na Virovskoj prkačijadi // Foto: Krešo Puklavec

Posebno su atraktivne bile američke slastice koje je pripremila Mate McConnell, slastičarka koja je bila izaslanica ugledne organizacije Taste od Peace, a koja je ujedno glavni inozemni pokrovitelj manifestacije. Tako su se, između ostalih, kušati mogle slastice iz Vijetnama i Paragvaja.

Prigodnim riječima na otvorenju 9. Virovske prkačijade obratio se i njezin inicijator Stjepan Odobašić koji je vidno razdragan i s neobičnim ponosom ustvrdio da nije mogao niti slutiti da će Virovska prkačijada prerasti u ovako veliku i prepoznatljivu manifestaciju.

– Želja mi je bila ovu našu vrijednu baštinu i tradiciju pečenja malih prhkih kolača sačuvati od zaborava i prenijeti na mlađe generacije – rekao je Stjepan Odobašić, pozdravljajući sve prisutne na otvorenju devete Virovske prkačijade u subotu, 18. svibnja.

Mala virovska prkačijada
Mala i Vrtićka virovska prkačijada // Foto: Krešo Puklavec

Upravo zbog toga su već prethodnog dana u petak, 17. svibnja, održane Vrtićka virovska prkačijada u Dječjem vrtiću Zrno u Virju i Mala virovska prkačijada u Osnovnoj školi prof. Franje Viktora Šignjara u Virju.

Nije slučajno da je među vrtićima i školama, čiji su predstavnici prezentirali i ponudili za degustaciju prkače izrađene po receptima svojih baka i prabaka, bilo upravo po devet ekipa u čast devete po redu Virovske prkačijade. Potpuno je očekivano bilo da su ravnateljica vrtića Maja Šobak i ravnateljica škole Marica Cik Adaković najavile da će sljedeće godine okupiti po 10 ekipa.

Pripreme za sljedeću, 10. po redu, i po svemu sluteći još veću i bolju Virovsku prkačijadu koja će se održati u svibnju 2025. godine započele su odmah po završetku programa ovogodišnje manifestacije.

– Željeli bismo iduće godine ponovno složiti veliku plasnicu (stog) u kojoj će biti barem 20.000 kolačića – rekao je općinski načelnik Mirko Perok, ujedno glavni organizator ispred Općine Virje.

Mirko Perok, načelnik Općine Virje
Mirko Perok, načelnik Općine Virje // Foto: Krešo Puklavec

Organizatori su zahvalili svim gostima koji su predstavili svoje slastičarsko i kulinarsko umijeće pripremajući vrhunske slastice i nesebično dijeleći savjete i recepte svim zainteresiranima.

– Posebno smo zahvalni chefovima iz Italije te našim stalnim sudionicima Dragici Lukin i Sandri Jadek, kao i svim članovima Hrvatskog kuharskog saveza i Sekcije slastičara Hrvatske koji uz sve svoje obaveze pronalaze vrijeme za dolazak na Virovsku prkačijadu – zahvalio je u ime cijelog stručno-organizacijskog povjerenstva Dražen Đurišević.

Sudionici pečenja palačinki na Virovskoj prkačijadi // Foto: Petra Ratković

Virovska prkačijada kao prvi europski festival malih tradicijskih kolača ove godine održana je pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske.

– Nedavno je manifestacija dobila i turističku nagradu Simply the best za kvalitetu i inovativnost manifestacije koja daje poseban doprinos očuvanju lokalne gastronomske baštine i tradicije, a svojim sadržajem obogaćuje turističku ponudu Podravine. Na to smo izuzetno ponosni i to nam daje poticaj da iz godine u godine budemo još bolji u organizaciji – izjavio je Nikola Cik, direktor Turističke zajednice područja Središnja Podravina.

Nikola Cik, direktor Turističke zajednice područja Središnja Podravina
Nikola Cik, direktor Turističke zajednice područja Središnja Podravina // Foto: Krešo Puklavec

*Programski sadržaj proizveden je u suradnji s Koprivničko-križevačkom županijom

FOTO-VIDEO Virovska prkačijada: Lara Samošćanec i Patricia Kučan rade najbolje palačinke, ali nijanse su odlučivale pobjednika

Virovska prkačijada: Udruga žena Bregi ima najbolji prkač, a evo i svih ostalih dobitnika nagrada

FOTO-VIDEO Najslađe mjesto na svijetu: Virovska prkačijada izazvala ogroman interes posjetitelja

FOTO Degustacija talijanske tjestenine, koktela i slastica te pjesma tamburaša za savršeni kraj prvog dana Virovske prkačijade

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti