Četvrtak, 20. lipnja 2024.

Još je samo nekoliko dana ostalo do Virovske prkačijade, najslađe manifestacije na svijetu

Ovogodišnja, deveta po redu, Virovska prkačijada održavat će su u Virju od petka do subote, od 17. do 19. svibnja, a svi ste pozvani da budete dio najslađe turističke priče u Podravini

- Oglas -

Još je samo nekoliko dana ostalo do najslađe manifestacije na svijetu, Virovske prkačijade.

Ovogodišnja, deveta po redu, Virovska prkačijada održavat će su u Virju od petka do subote, od 17. do 19. svibnja, a svi ste pozvani da budete dio najslađe turističke priče u Podravini.

Program počinje već u petak u jutarnjim satima kada će se u Dječjem vrtiću Zrno u Virju održati tradicionalna Vrtićka virovska prkačijada i natjecanje polaznika dječjih vrtića iz središnje Podravine.

- Oglas -

Naime, jedan od glavnih ciljeva ovoga projekta je prenošenje znanja i vještina u pripremi malih prhkih kolača na najmlađe generacije. Cilj je i sačuvati starinske recepte i među polaznicima dječjih vrtića i osnovnih škola razviti svijest o važnosti čuvanja vlastite tradicije i bogate baštine.

Vrtićka prkačijada // Foto: kckzz.hr

Mala virovska prkačijada održat će se također u petak u virovskoj Osnovnoj školi prof. Franje Viktora Šignjara, a ondje će se u pripremi i prezentaciji prkača natjecati ekipe iz 10-ak osnovnih škola. Bit će tu i slatki cooking show, a učenici srednjih škola promovirat će ugostiteljska zanimanja, otkrivati male tajne velikih majstora uz poznate promotore kulinarstva, nagrađivane slastičare i kulinarske chefove iz Italije. Edukativnu slatku radionicu o pripremi slastičarskih krema održat će Dragica Lukin, majstorica i državna prvakinja u slastičarstvu. Cocktail show pripremaju učenici i nastavnici ugostiteljskih škola u večernjih satima pod velikim šatorom.

Mala virovska prkačijada
Mala virovska prkačijada // Foto: Luka Krušec / LuMedia

Virovska prkačijada kao prvi europski festival malih tradicijskih kolača ove godine održava se pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske. Nedavno je manifestacija dobila i turističku nagradu Simply the best za kvalitetu i inovativnost manifestacije koja daje poseban doprinos očuvanju lokalne gastronomske baštine i tradicije, a svojim sadržajem obogaćuje turističku ponudu Podravine.

I ove godine Virovska prkačijada ima međunarodni karakter pa će tako na njoj sudjelovati gosti iz Italije, Vijetnama, Paragvaja, Sjedinjenih Američkih Država, Bosne i Hercegovine i Mađarske. Zahvaljujući inicijatoru projekta Stjepanu Odobašiću manifestacija se održava pod inozemnim pokroviteljstvom organizacije Taste od Peace čiji predsjednik Sarkis Yacoubian svake godine dolazi iz Jeruzalema u Virje.

“Kao što mi svoju baštinu i tradiciju želimo predstaviti svijetu, tako na Virovskoj prkčijadi svake godine pružamo priliku gostima, svim posjetiteljima i mještanima da upoznaju tradicijske slastice iz različitih dijelova svijeta. Do sada smo u Virju ugostili vrhunske slastičare s nekoliko kontinenata, a ove godine ćemo moći vidjeti i kušati slastice iz susjednih zemalja, ali i dalekog Vijetnama i Paragvaja, američke slastice i vrhunska talijanska jela”, poručuju organizatori.

- Oglas -
Virovska prkačijada uvijek privlači velik broj posjetitelja // Foto: Zvonimir Markač
Virovska prkačijada uvijek privlači velik broj posjetitelja // Foto: Zvonimir Markač

Ističu i dugogodišnju suradnju s udrugom Solinjani koja okuplja promotore običaja i kulturne baštine Solina i Dalmacije, a ove godine će predstaviti izvorne dalmatinske kolače i slastice. U Virje dolazi i Turistička zajednica Općine Ližnjan s kojom Općina Virje također njeguje prijateljske odnose te će predstaviti istarske slastice. Uz to bit će i drugih specijaliteta, pogotovo onih ribljih i lovačkih jer su za njihovu pripremu zadužene mjesne udruge, a na prostoru kod velikog šatora održavat će se sajam domaćih proizvoda i rukotvorina. I ove godine bit će izabrani “najprkači” i dodijeljene prigodne nagrade.

Degustacije i ocjenjivanje prkača koje će pripremiti članice mnogobrojnih udruga žena iz čak četiri županije, i to Koprivničko-križevačke, Bjelovarsko-bilogorske, Varaždinske i Virovitičko-podravske, trajat će u subotu od 11 do 14 sati. Uz to će se održavati predavanja, stručne radionice i prezentacije pod vodstvom poznatih slastičara i promotora kulinarstva iz Hrvatskog kuharskog saveza i Sekcije slastičara Hrvatske.

Prkači
Prkači // Foto: Općina Virje

Ove godine tu će biti Dragica Lukin, Branko Ognjenović, predsjednik humanitarne udruge “Renato – kuhari bez granica”, Damir Crleni, Branko Čukelj, Miroslav Dolovčak, Gostimir Dragić, Sandra Jadek, Branko Žufika i Dražen Đurišević, koji je ujedno i predsjednik Stručno-organizacijskog povjerenstva Virovske prkačijade. Bit će tu i uvijek rado viđeni gost, Zaim Merdan, šef kuhinja hotela Radon Plaza iz Sarajeva, te promotorica kulinarstva Marina Paleka iz tvrtke Podravka koja je uz pekaru i trgovinu Dergez slastičarsko-pekarski pokrovitelj ovogodišnje Virovske prkačijade.

U revijalnom dijelu programa održat će se natjecanje u pečenju palačinki u kojem će sudjelovati sve načelnice i načelnici općina koje su u sastavu Turističke zajednice područja Središnja Podravina koja je suorganizator Virovske prkačijade.

U subotnjim poslijepodnevnim satima održat će se i tradicijske igre na prostoru pokraj velikog šatora za koje se prijavilo 20 ekipa, a organizirat će ih članovi Hrvatskog pjevačkog društva Ferdo Rusan iz Virja. Oni će ujedno biti domaćini Slatkih susreta folklora na kojem će uz njih nastupiti i njihovi gosti, i to folklorna društva iz Austrije (KUD Kvirin iz Linza), Srbije (Hrvatski kulturni centar Bunjevačko kolo iz Subotice u Vojvodini) i Hrvatske.

Tijekom svakog od tri dana održavanja manifestacije u večernjih satima pod velikim šatorom u središtu Virja bit će tamburaški nastupi i koncerti. U petak će nastupiti Tamburaši podravske krvi, a u subotu tamburaški sastav Dangube. Nedjeljno poslijepodne provedite uz druženje i tamburaški sastav Ledina band te bogatu ponudu koju pripremaju udruge s područja Općine Virje.

Detaljan program devete po redu Virovske prkačijade pogledajte OVDJE.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti