Petak, 24. svibnja 2024.

Zdrava prehrana: Namirnice bogate proteinima

Najvažnije tvari u organizmu, osim vode su proteini jer potpomažu rastu i razvoju tjelesnih tkiva, a to najbolje znaju nutricionisti, ali i mnogi koji su se zainteresirali za tu temu zbog teretane koja je trenutno popularna.

- Oglas -

Najvažnije tvari u organizmu su, osim vode, proteini jer potpomažu rastu i razvoju tjelesnih tkiva, a to najbolje znaju nutricionisti, ali i mnogi koji su se zainteresirali za tu temu zbog teretane koja je trenutno popularna. Bitno je pronaći hranu bogatu proteinima, a i znati koje namirnice i u kojim količinama ih se treba unositi u organizam.

Mnogi sportaši konzumiraju takvu hranu redovito, a svaki izvor proteina u sebi ima aminokiseline koje su potrebne za izgradnju mišića. Postoje 20 vrsta aminokiselina, no devet ih je potrebno za organizam.

Nutricionisti redom objavljuju i govore o sličnoj prehrani koja je bogata takvim proteinima, a možemo odmah početi s namirnicom koja je dostupna gotovo svugdje, a to su jaja. Ona slove kao najbolji izvor proteina u prirodnom obliku, a većini ljudi ih vole jesti, a pripremaju se relativno brzo. U sebi sadrže šest grama najvrjednijih proteina, sadrže vitamine A i B, a u manjim količinama D i E. Ako vam u organizmu fale jod, fosfor, selen, kalcij ili željezo, možete posegnuti za jajima.

- Oglas -

Piletina je također izvor proteina, a jedna pileća prsa u sebi imaju 30 grama proteina, sadrže najmanje masti pa je to najzdraviji izvor bjelančevina iz mesa.

Riba vrvi kvalitetnim proteinima, a čak je preporučljivo jesti je svaki dan. Osim proteina, riba ima male količine zasićenih masnoća, a izvor je omega 3 masnih kiselina koje su odlične za rad srca.

Blitva, kelj i lisnato zeleno povrće je hvaljeno zbog toga što je iznimno bogato proteinima.

Žitarice su zdrav doručak, ali cjelovite žitarice sadrže više proteina od složenih ugljikohidrata.

Preporučuje se konzumirati mahunarke, svježi zrnati sir, orašaste plodove, te grčki jogurt, a od voća koje ima najviše proteina su grožđice, suhe marelice, datulje, suhe šljive, maline, ribizl, avokado, breskve, smokve, banane i dinja.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti