Utorak, 6. lipnja 2023.

Liječnici najavili štrajk, očekuju sastanak s premijerom Plenkovićem

Vlada je odgovorna za ovaj problem koji imamo, Vlada je odgovorna za nerješavanje. Jednoglasni zaključak tijela naših pet udruga je da je daljnja aktivnost štrajk, izjavila je predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović Čaić

Pet krovnih liječničkih udruga nakon sastanka u utorak najavilo je štrajk zbog problema u zdravstvu, a predsjednik Hrvatske liječničke komore (HLK) Krešimir Luetić poručio je kako očekuju sastanak s premijerom Plenkovićem i da se on osobno uključi u rješavanje problema.

“Svih pet liječničkih organizacija je spremno za štrajk. Odgovornost za štrajk je na Vladi, a naravno da ćemo se u štrajku itekako pobrinuti o našim pacijentima – svi hitni pacijenti, onkološki i dječje dobi bit će zbrinuti”, rekao je Luetić u izjavi za medije nakon sastanka u Komori.

Ustvrdio je, vezano za nedavni prosvjed liječnika, da ‘3000 liječnika na Markovom trgu nije bila dovoljno jasna poruka Vladi’, dodavši kako su liječnici s usuglasili da će danas, u četvrtak, i formalno zatražiti sastanak s premijerom.

“Očekujemo da se on uključi osobno u rješavanje ovih gorućih problema”, poručio je Luetić.

Hrvatska liječnička komora, Hrvatski liječnički sindikat, Hrvatska udruga bolničkih liječnika, Koordinacija hrvatske obiteljske medicine i Inicijativa mladih liječnika sastali su se u utorak kako bi raspravljali o daljnjim aktivnostima s obzirom na to da nedavni prosvjed ‘SOS za zdravstvo’ nije doveo do onoga što su očekivali, a to je da ih na sastanak pozove premijer i da sasluša probleme koje ministar zdravstva Vili Beroš nije mogao riješiti.

Odluku o štrajku donijet će skupština Hrvatskog liječničkog sindikata

“Vlada je odgovorna za ovaj problem koji imamo, Vlada je odgovorna za nerješavanje. Jednoglasni zaključak tijela naših pet udruga je da je daljnja aktivnost štrajk”, izjavila je predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) Renata Čulinović Čaić.

Najavila je da će odluku o štrajku donijeti skupština Hrvatskog liječničkog sindikata.

“Ono što sada slušamo, da se održavaju sastanci – nijedan od tih sastanaka nije direktno vezan za zahtjeve koje smo postavili prije prosvjeda i s problemima koji su aktualni. Prema tome idemo dalje – tražimo da ono što smo postavili kao jasne zahtjeve, da se to počne rješavati”, dodala je Čulinović Čaić.

Kaže kako je situacija ozbiljna i kako nemaju vremena za igru.

“Vrijeme je za rješavanje i konkretne poteze, što smo govorili i prije prosvjeda. Konkretnih poteza još nismo vidjeli i zato s ovim potezom, našim pismom koje ćemo još jednom službeno uputiti premijeru, očekujemo da se nešto konačno pokrene”, dodala je.

Prije štrajka mora proći postupak mirenja, a Čulinović Čaić je rekla kako će poštivati sve zakonske propise, no pripreme za štrajk počinju.

Pet krovnih liječničkih udruga na nedavnom prosvjedu u Zagrebu su upozorili na preopterećenost i loše radne uvjete, neučinkovito upravljanje u sustavu, devastaciju primarne zdravstvene zaštite, nepostojeću reformu zdravstva i kontinuirano ignoriranje svojih zahtjeva.

Ministarstvo zdravstva: Otvoreni smo za dijalog, a štrajk udaljava od unaprjeđenja

Ministarstvo zdravstva poručilo je u utorak navečer kako je otvoreno za dijalog, nakon što je pet krovnih liječničkih udruga najavilo štrajk zbog problema u zdravstvu, a iz Ministarstva ističu da je štrajk legitiman, no udaljava od unaprjeđenja zdravstvenog sustava i pacijenata.

“Kao i do sada, Ministarstvo zdravstva je otvoreno za dijalog koji je jedini put prema donošenju rješenja. Prosvjed i štrajk je legitiman način iskazivanja nezadovoljstva, no udaljava nas od unaprjeđenja zdravstvenog sustava, a time i od samih pacijenata”, istaknuli su u kratkom priopćenju iz Ministarstva zdravstva.

Predsjednik Hrvatske liječničke komore (HLK) Krešimir Luetić poručio je kako je svih pet liječničkih organizacija spremno za štrajk.

“Odgovornost za štrajk je na Vladi, a naravno da ćemo se u štrajku itekako pobrinuti o našim pacijentima – svi hitni pacijenti, onkološki i dječje dobi bit će zbrinuti”, rekao je Luetić u izjavi za medije nakon sastanka u Komori.

Odluku o štrajku će donijeti skupština Hrvatskog liječničkog sindikata, najavljeno je iz liječničkih udruga.

Prije štrajka mora proći postupak mirenja i liječničke udruge će poštivati sve zakonske propise, no pripreme za štrajk počinju, rekli su.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti