Nedjelja, 24. rujna 2023.

Znate li koliko je trajala najduža partija pokera u povijesti?

Poker profesionalci postavili su neke zapanjujuće svjetske rekorde i upisali se u legende koje će se prepričavati daleko u budućnosti

- Advertisement -

Kada govorimo o najdužim igrama u svjetskoj povijesti u većini slučajeva su to poker igre. Od online turnira u današnje vrijeme sa stotinama tisuća igrača, preko maratonskih live poker sesija u trajanju od nekoliko dana, do povijesnih partija koje su doslovce trajale godinama, poker profesionalci postavili su neke zapanjujuće svjetske rekorde i upisali se u legende koje će se prepričavati daleko u budućnosti.

Zašto je kazalište upisano u kockarsku povijest?

Kazalište Bird Cage u Tombstoneu u Arizoni bilo je mjesto zabave koje je radilo od 1881. godine do zatvaranja rudnika srebra 1892. godine, predstavljajući komičare, operne pjevače, šekspirovske glumce, čak i Mademoiselle De Granville (Alma Hayes), poznatu i kao “Žena Herkules” i “žena sa željeznom čeljusti”, ali i priređujući balove pod maskama. Bilo je u vlasništvu Lottie i Williama “Billyja” Hutchinsona, koji su nadahnuti prepunim kazalištima i zabavnim mjestima kakva su posjetili u San Franciscu, otvorili Bird Cage. Nadali su se da će stanovnicima Tombstonea donijeti uglednu zabavu i profitirati od procvata rudarstva srebra, no ekonomska situacija grada to nije mogla podržati pa su se okrenuli rudarima i drugim oblicima zabave kao što su casino igre. Ubrzo je šampanjac zamijenjen viskijem koji je tekao 24 sata dnevno, 365 dana u godini, a kićeni gornji balkoni postali su javna kuća. U roku od godine dana od svog optimističnog otvaranja, New York Times proglasio je Bird Cage “najluđim, najzlokobnijim noćnim mjestom’.

- Advertisement -

Najduža partija pokera 

Iako postoje mnoge anegdote s ovog legendarnog mjesta koje vrijedi ispričati, nijedna nije neobičnija od  najpoznatije i najduže partije pokera u povijesti koja je tamo započela 1881. godine i nastavila se točno 8 godina, 5 mjeseci i 3 dana. Iznos za sudjelovanje bio je 1000 dolara, što je u to vrijeme bila nezamisliva svota. Procjenjuje se da je tijekom igre kroz ruke igrača prošlo 10 milijuna dolara, a Bird Cage je zadržao 10 posto. Među najznačajnijim ljudima koji su u jednom trenutku sudjelovali u ovom maratonskom kartanju bili su George Hearst, Diamond Jim Brady, Wyatt Earp, Doc Holliday, Bat Masterson i Adolphus Busch. Možda iznenađujuće, ali Buffalo Bill Cody nije bio prisutan u igri. Igra je završila 1889. godine kada je podzemna voda procurila u rudnike i poplavila niz zgrada, među njima i kazalište. Grad je propao, a Bird Cage zatvorio svoja vrata. Danas posjetitelji mogu vidjeti prostoriju u kojoj se odvijala igra pokera, originalni stol na kojem se sve događalo i razgledati muzej s originalnim barom. Još jedna zanimljivost koja se tiče ovog kazališta je kako postoje teorije da je ukleto. Slučaj, bio istinit ili ne, obrađivan je u emisijama paranormalnih istraga Ghost Hunters 2006., Ghost Adventures 2009. i 2015., Ghost Lab 2009. i Fact or Falted: Paranormal Files 2011.

Najduži poker maratoni od strane pojedinca

Nagradu za najdužu poker sesiju pojedinog igrača nosi Phil Laak, legenda Las Vegasa koji je igrao kroz mamutsku 115-satnu sesiju u casinu Bellagio 2010. godine. U toku igre, Laak je smio napraviti pauzu od par minuta svakih sat vremena, tijekom koje bi se uputio u kupaonicu ili tuš kabinu postavljenu u blizini stola. Na kraju gotovo petodnevne poker sesije, osim što je zaradio svjetski rekord, osvojenih oko 7000 američkih dolara donirao je u dobrotvorne svrhe. Rekord prije Laaka držao je Paul Zimbler, koji je 2009. neprekidno igrao poker zapanjujućih 75 sati i 20 minuta. Iako je profesionalni poker igrač, odluka i motivacija za sudjelovanje bila je njegova enormna želja da prikupi novac u dobrotvorne svrhe što je i uspio jer je na kraju prikupljeno ukupno 35.000 američkih dolara. Tijekom sesije, Zimbler je odigrao 183 partije, a u čak 102 je uspio izboriti prvo mjesto. Neki od sudionika bili su drugi profesionalni igrači koji su se pojavili da mu pomognu u ostvarenju te velike želje. Zimbler također vrijeme provodi radeći na svojoj školi pokera, ‘The Marbella Kid Academy’.

Još jedan zanimljivi rekord pripao je, sada već davne 2004. godine, Larryju Olmstedu koji je Texas Hold ‘Em igrao 72 sata i dvije minute. Svoj podvig postigao je u Foxwood Casinu, također u Sjedinjenim Američkim Državama. Međutim, ono što ga čini interesantnim, ako izuzmemo postizanje Guinnessovog rekorda, je to što je Olmsted zapravo imao karijeru putujućeg pisca i nije se bavio pokerom poput ostalih profesionalnih igrača uključenih u tu maratonsku sesiju.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti

Zašto je poker danas priznat kao ozbiljan sport?

7 stvari koje sigurno niste znali o pokeru!