Četvrtak, 2. veljače 2023.

7 stvari koje sigurno niste znali o pokeru!

Poker je omiljena kartaška igra, kako u Hrvatskoj, tako i u cijelom svijetu. A iako se čini da sve znamo o njemu, postoje zanimljivosti koje mnogima nisu poznate...

Preporučujemo

Teško je nadmašiti poker, kad su kartaške igre u pitanju. Spoj je to vještine, pronicljivosti i sreće, a na kraju pobjeđuju oni s najboljim osjećajem za vjerojatnost, kao i besprijekornim čitanjem protivnika.

Poker može biti zaista zabavan. Aktivnost je to u kojoj je užitak provoditi svoje vrijeme, no zanimljivo je da u ovoj igri nije sve kako se na prvi pogled čini, što potvrđuje i dosadašnja pokeraška povijest…

Sve je krenulo u malom gradu

Poker je kartaška igra koja se pojavila u SAD-u, da bi se kroz 20. stoljeće proširio po cijelom svijetu. Ne zna se točno gdje je prvi put igran, ali zna se da Texas Hold ’em, najpopularnija verzija svoje korijene vuče iz Robstowna, malo poznatog gradića u Teksasu.

Riječ je o mjestu od desetak tisuća stanovnika, u kojem se početkom prošlog stoljeća igrao ozbiljan Texas Hold ’em poker, prije nego se proširio na Nevadu, kao i na ostale američke savezne države, u kojima mu je popularnost počela rasti pedesetih godina, prije nego što je sedamdesetih postao apsolutni kartaški hit u cijeloj zemlji…

Od igre za pokoji dolar do podjele 80 milijuna

Kao i svaka druga igra, u svojim počecima poker se igrao za pokoji dolar, više kao razbibriga, prije nego što su ga proslavile kockarnice u Las Vegasu, u kojima su se već šezdesetih počele dijeliti značajne svote najuspješnijim igračima.

A nagradni fond u posljednja dva desetljeća na najpoznatijim Texas Hold ’em turnirima premašio je 80 milijuna dolara, prije svega na World Series of Poker svjetskom prvenstvu, što je razlog zašto ova kartaška igra danas privlači milijune igrača iz cijelog svijeta.

Predsjednik SAD-a zahvaljujući pokeru

Richard Nixon, jedan od najpoznatijih predsjednika Sjedinjenih Američkih Država bio je vrstan pokeraš. Toliko je bio dobar, da je svoju prvu kampanju financirao upravo novcem zarađenim igrajući najpopularniju kartašku igru.

Nixon koji se na američki vrh popeo iako je bio iz siromašne obitelji, bio je poznat po perfektnoj strategiji za pokeraških stolom, ali i čitanju drugih igrača te vještini iskorištavanja njihovih slabosti. To mu je svakako pomoglo i kad se jednom našao u Bijeloj kući, u kojoj je proveo osam godina, od 1953. do 1961. godine.

Najveći dobitak – za drugo mjesto!

Vjerovali ili ne, najveću zaradu u povijesti pokera uzeo je Bryn Kenney, koji zapravo uopće nije pobijedio na turniru. Dogodilo se to na Triton Million spektaklu 2019. godine, na kojem su igrači mjesto za stolom kupovali s čak milijun funti, a dio zarade išao je u dobrotvorne svrhe.

Na kraju su ostali u igri Aaron Zhang i Bryn Kenney, a partija je riješena dogovorom, prema kojem je Kinezu pripala titula, ali četiri milijuna dolara više uzeo je Amerikanac. Radilo se o 20.537.000 dolara, iznos koji dosad još uvijek nije nadmašen.

Najduža partija trajala 5 dana

Da ova kartaška igra može biti zaista iscrpljujuća dokazuje i najduža partija pokera, odigrana 2010. godine u poznatom casinu Bellagio, u Las Vegasu.

Tada je Phil Laak, legendarni pokeraš odigrao 115 sati u komadu, odnosno gotovo 5 dana. Cilj mu je bio srušiti svjetski rekord u dužini igranja, ali i skupiti 35.000 dolara u dobrotvorne svrhe. Usput je odigrao 183 partije protiv različitih protivnika i pobijedio u čak 102 partije, a uzimao je pauze od nekoliko minuta samo za umivanje ili tuširanje, svakih sat vremena.

Amateri pobjeđuju profesionalce

Poker je privlačan brojnim igračima i igračicama, zato što u ovoj igri amater može iznenaditi proslavljene profesionalce, što se više puta dogodilo čak i na najvećim turnirima.

Prvi put na Svjetskom prvenstvu dogodilo se to 1979. godine, kada je Hal Fowler šokirao najpopularnije pokeraše tadašnjeg vremena. Ponovio je to Chris Moneymaker 2003. godine, kojem  je pripalo u Las Vegasu 2,5 milijuna dolara nagrade za prvo mjesto, a samo godinu kasnije titulu je uzeo još jedan amater, Greg Raymer, koji je pritom zaradio 5 milijuna dolara.

Dakle, iako u pravilu pobjeđuju oni koji odigraju najviše partija na profesionalnom nivou, riječ je o igri u kojoj kad se pojavi netko nepoznat, a razumije poker i nije ga lako pročitati, itekako može prirediti senzaciju…

Eksplozija zahvaljujući online pokeru

Za kraj, treba naglasiti da je poker okrenut naglavačke zahvaljujući online casinu. Danas svaki strastveni amater tjedno odigra “ruku” koliko su šezdesetih godina najozbiljniji profesionalci odigrali kroz cijelu godinu!

Zahvaljujući online stolovima za poker, u moderno doba nema više gubljenja vremena na čekanje karti koje obećavaju dobitak, jer možete se iz sekunde u sekundu seliti sa stola na stol i imati ih pregršt otvorenih na svom ekranu.

Zanimljivu poker ponudu nudi i online casino Hrvatska, zajednica domaćih priređivača igara na sreću, u kojoj ćete pronaći ponešto stolova za Texas Hold ’em, ali i brojne druge verzije pokera, kao što su Three Card Stud, Caribbean Poker te Jacks or Better.

Sve nam to govori da poker definitivno još nije dosegnuo svoj vrhunac pa će u godinama koje dolaze zasigurno ostati najpopularnija kartaška igra…

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti